dissabte, 31 de desembre del 2011

Competències de la UNESCO i ISTE

A continuació hi ha una presentació de Power Point on s'expliquen els aspectes clau de les competències de la UNESCO i ISTE:

Taxonomia de Bloom

Benjamin Bloom va ser el creador del mapa de la taxonomia de Bloom l'any 1948, en el seu contingut podem trobar un seguit de competències a assolir per part dels mestres.


Sobre aquests sis conceptes explicats en ordre ascendent estan relacionats amb aquest módul:


- Crear, durant tot el semestre hem estat creant coneixements, creant activitats, però el millor exemple crec que és el d'aquest blog. Hem hagut de planificar, dissenyar i elaborar per a crear-lo.


- Avaluar, com exemple més clar podem dir a la matèria de COED on davant de tota la classe, la Imma i el Jorge vam haver de recitar un poema i desprès fer una autoavaluació.


- Analitzar, algo fonamental del primer a l'últim dia de carrera com exemple més clar trobem una activitat explicada en el blog on a la classe de COED vam veure una sèrie d'anuncis i vam haver d'analitzar-los.


- Aplicar, aqui podem treure exemples de les dos assignatures però en especial de GITIC. Hem après a utilitzar el google Docs, presentacions amb Prezi, estructurar idees amb Cmaptools, etc. I tot això ho hem aplicat també a COED.


- Comprendre. Hem après a interpretar (anuncis, cançons...), resumir, explicar (en les presentacions de treballs), etiquetar i utilitzar el Twitter.


- Recordar, aquesta competència no hauria de ser dificil si hem aplicat anteriorment les altres de manera correcte. A GITIC hem utilitzat el Mister Wong per fer marcadors socials i tindre un facil accés a tot o el Cmaptools per estructurar idees.


Podem veure com hem evolucionat durant el semestre i adquirint unes competències creant així una base i uns hàbits que ens ajudaran a treballar en el futur. Hem pres consciència del que són les TIC i del que poden arribar a ser segons com ho enfoquem.

Estructurar idees amb Cmaptools

Què és Cmaptools? És un software que té com a finalitat crear mapes conceptuals, i aquesta mapes ja poden ser individuals com en grup (per internet).

Nosaltres hem après a utilitzar Cmaptools, com una nova forma d'estructurar idees a l'hora d'estudiar. Creiem que ens ajudarà a assimilar millor els conceptes ja que l'estructurem de manera visual i ens permet fer-ho en grup.

Per començar a treballar hem d'entrar a la pàgina web principal que és http://cmap.ihmc.us/. Un cop dins ens apareixerà aquesta pantalla i anar a la part inferior on posa "Download" per descarregar-nos el software:


Valorar el que veiem: les imatges

Parlarem sobre una entrevista realitzada a Guillermo Orozco, professor de l'universitat de Guadalajara a Mèxic. Parla sobre les imatges com a codi universal en la societat actual, primer de tot us deixo l'entrevista a continuació per visualitzar-la.

Guillermo comenta que la imatge té un codi més universal i accesible que potser l'internet, ja que aquest requereix uns petits coneixements previs. La televisió pot ser visualitzada en qualsevol moment i de qualsevol manera, encara que a nivell perceptiu podem deixar-nos molts detalls com els canvis de càmera, llums, etc. Però amb entrenament aquesta percepció es pot millorar i així intentar veure el que realment ensenyen i no el que ens volen fer veure.


L'educació pels medis no pot ser cosa d'un sol element, principalment n'hi han dos: la familia i l'escola. El que fa la familia repercuteix activament en la relació del nen amb les tecnologies (per exemple, si no hi ha comunicació a casa és més propens a l'abús d'internet ) i desprès el professor hauria de reorientar aquestes direccions.


S'ha de desenvolupar cada TIC de manera adequada pel màxim aprofitament per alfabetitzar, hi ha un fals mite sobre el nou jovent ja que ve amb el xip d'utilitzar les TIC i no és del tot cert, és veritat que s'adapten més rapid als canvis.

divendres, 30 de desembre del 2011

Cançons descriptives

Amb aquest títol vull fer referència a les cançons que descriuen, tant sigui persones, objectes com situacions. A la classe de COED vam parlar i treballar la descripció, comentant la seva definició, explicant les seves característiques, els dos tipus de descripcions (objectiva i subjectiva) i diferents formes d'expressió.


Una d'aquestes formes d'expressió és mitjançant cançons, vam sentir una sèrie de cançons catalanes on podem veure com transmeten els autors els seus valors en forma de descripció. A continuació deixo els títols de les cançons i els enllaços:







En aquestes cançons podem veure diferents maneres de descriure i diferents objectius de descripció, unes expliquen més una història d'acció, unes altres toquen una temàtica més sentimental i altres sobre un el que sent un mateix en un moment concret.

Com a opinió personal m'ha sembla molt bona la idea d'aprendra-ho a través de cançons, ja que és algo diferents, que a tots ens agrada i ens fa ser més conscient.

dijous, 29 de desembre del 2011

Recorda'm...


Ja hem acabat les recitacions dels poemes de manera satisfactoria, teniem dos reptes; el primer que era saber de memòria el poema i el segon i més dificil, recitar-lo davant d'unes 70 persones. Concretament l'activitat constava de recitar el poema davant de tots mentre ens grabaven per desprès autoavaluar-nos.

El meu poema escollit és de temàtica sentimental i tracta sobre una parella separada.

RECORDA'M


Si plores, recorda que hi haurà persones
que t'abraçaran.
Si rius, recorda que hi haurà persones
que riuran amb tu.
Si estas sol, recorda que jo sempre et vindré a buscar!
Recorda que jo sempre estaré a prop teu.
Recorda aquelles nits que vam passar
parlant fins sortir el Sol.
Recorda que t’estimo com si fossis al meu costat
i estàs tan lluny.
Recorda aquells matins que et vas quedar
que ploraves per no marxar
i que vam acabar rient de tu i jo.
Recorda, Recorda això:
RECORDA’M

                                                                                          Besay Worli

Bon comunicador: Eduard Punset

El meu grup estava forma pel Enric, Ferràn, Jaume, Cristian, Albert, Joel i un servidor, vam escollir Eduard Punset, un home molt conegut en l'actualitat per la seva vessant d'escriptor i per intervencions a la televisió, per exemple l'ultima a TV3 al programa anomenat "Com va la vida?" d'Andreu Buenafuente.


El treball constava de tres parts, dos escrites i una oral. Les escrites són una pàgina web que podeu veure clickant AQUÍ i una presentació feta amb un programa que vam aprendre a utilitzar a la classe de GITIC que es diu Prezi.

Prezi: més recursos per fer presentacions

Hem descobert una nova forma de fer presentacions a travès d'un programa anomenat Prezi, primer de tot hem d'entrar a la pàgina web del programa fent click AQUI, després cal registrar-nos i ja podem començar el nostre prezi, a continuació deixaré una imatge sobre el nostre primer treball fet a classe, tracta sobre fer una recepta senzilla que en el meu cas és per fer una amanida de patata.


Podem distinguit tres parts dintre de l'imatge, a la part central-dreta de la imatge trobem una barra que serveix per ampliar o fer més petita la presentació, una mica mes abaix i algo tallat hi ha el botó del 'play' que és per començar a visualitzar la presentació i per finalitzar a la cantonada esquerra superior trobem la barra d'eines on podem elaborar la nostre creació.

dilluns, 12 de desembre del 2011

Ús de l'ordinador a l'escola. Metàfores

Charles Crook va plantejar quatre models d'ús de l'ordinador a l'aula i per explicar-nos aquests models ho fa a través de metàfores, ara explicaré dos i les relacionaré amb la materia de GITIC:

Metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor

En aquesta metàfora és parla de programes tutorials que varen ser creats amb la finalitat de fer la mateixa (o lo més semblat possible) funció que fa el professor.

El procés d'aprenentatge té aquesta seqüència:

Iniciació --> Resposta --> Avaluació
(mestre)      (alumne)       (mestre)

Però podia ser canviada per aquesta altre:

Iniciació --> Resposta --> Avaluació
(ordinador)   (alumne)      (ordinador)


Aquesta metàfora la relaciono amb l'activitat del blog, ja que en algunes entrades hem explicat tot un procediment per fer funcionar un programa/aplicació. Per exemple una entrada on hem explicat com crear una pàgina web pas per pas amb tutorials o imatges, un cop feta si encara no tinc clar del tot el procediment per crear-la començare a llegir l'entrada i a seguir les instruccions.

L'iniciació és el ordinador que em dona les instruccions, la meva resposta es la creació de la web i l'avaluació pot ser el resultat, veure si la web està ben creada.




Metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina


Parla sobre l'ús de l'ordinador frequentment com a eina d'ajuda i complement. És necessari a l'escola utilitzar-ho sovint per fer treballs, recerca d'informació, ampliar coneixements, etc.


Però no només a l'escola, l'ordinador pot ser una eina que ens ajudi viure experiències que complementin al que vivim a la vida real, com exemple ens diu pintar un quadre, ho podem fer en la realitat però també amb l'ordinador. Una cosa no reemplaça a l'altre però si que ens complementa.


Com exemple amb la matèria, qualsevol activitat realitzada. Una de les finalitats d'aquesta assignatura es justament aquesta, ampliar els coneixements per a l'ús de l'ordinador cada dia i que sigui un gran complement. Com exemple concret, l'aprenentatge del Prezi, ja que tothom feia presentacions nomès amb el Power Point.